« Περί το 430 π.Χ. λοιμός ενέσκηψε αιφνιδίως εις την πόλιν των Αθηνών... και νεκροί έκειντο εν ταις οδοίς... έθαπτον δε ως έκαστος εδύνατο» (Θουκυδίδης, Ιστορία)
Χιλιάδες χρόνια μετά, οι εργασίες του Μετρό, σχεδόν αδιάκριτα, συνάντησαν τα θύματα της αρρώστιας και έφεραν στο φως τα οστά δεκάδων αθηναίων και μη, οι οποίοι έζησαν μαζί με τον Περικλή, περπάτησαν στις παρυφές της Ακρόπολης και βίωσαν με τραγικό τρόπο την επέκταση του λοιμού. Μεταξύ αυτών και η κοκκινομάλλα Μύρτις. Ένα μικρό κορίτσι έντεκα ετών του οποίου το κρανίο, σχεδόν άθικτο, πρόσφερε όλες τις πληροφορίες εκείνες που ήταν χρήσιμες ώστε να μπορούμε να έχουμε την πρώτη πιστή ανάπλαση ενός παιδικού κεφαλιού του 5ου π.Χ. αιώνα.
Ένα εντεκάχρονο κορίτσι σε απευθείας link από την Αθήνα του Περικλή, γίνεται η φωνή του ΟΗΕ και στέλνει ένα γράμμα σε όλο τον κόσμο για την πρόληψη και θεραπεία νόσων που κάποτε ήταν αιτία θανάτου για πολλά παιδιά της ηλικίας της και που τώρα θα μπορούσαμε ακόμη και να τις εξαφανίσουμε. Η μικρή Μύρτις κλείνει το μάτι στην αιωνιότητα και στέλνει ένα μήνυμα συμπαράστασης και ελπίδας σε όλους όσους προσπαθούν και ελπίζουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Info: Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν, Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο, Πατησίων 44
Κανάλι Βουλής, εκπομπή "Κάρτα Μέλους", Κυριακή 7 Νοεμβρίου, 15.00
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου